Bahaya Microsleep

Bahayanya ‘Microsleep’

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kedah/

Sekiranya anda pernah merasakan kelopak mata anda terkulai hanya beberapa saat sahaja semasa melakukan tugas biasa – seperti menatap skrin komputer atau memandu di lebuh raya – anda mengalami fenomena yang dikenali sebagai “microsleep.”

Discover blog Magazine The Crux baru-baru ini menyoroti pengalaman, yang terjadi ketika bahagian-bahagian utama otak mati selama beberapa saat pada satu masa. Ini bermakna, walaupun anda tidak cukup tidur, anda pasti juga tidak terjaga.

“Ini seperti menjadi zombie untuk beberapa saat – tanpa keseluruhan bahagian ‘memakan daging manusia’,” tulis Megan Schmidt untuk blog. “Dan biasanya, orang tidak menyedari hal itu terjadi pada mereka.”

Dan walaupun ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, orang yang kurang tidur secara berisiko sangat berisiko.

Bahaya melangkau waktu tidur

Ahli sains saraf dan tidur, Matthew Walker sebelumnya mengatakan kepada Business Insider bahawa “semakin pendek tidur anda, semakin pendek hidup anda.”

Menurut Yayasan AAA untuk Keselamatan Lalu Lintas, sebuah organisasi penyelidikan dan keselamatan lalu lintas, sekitar 16.5% kemalangan kereta maut di AS disebabkan oleh tidur nyenyak. Salah satu bencana terbesar yang melibatkan tidur nyenyak, lapor Discover Magazine, adalah nahas AirFrance Flight 447 pada tahun 2009 yang mengakibatkan 228 kematian. Sebaik sahaja penyiasat mendengarkan rakaman dari pesawat, mereka mendapati kapten mengeluh bahawa dia berjalan hanya satu jam tidur.

Menurut Walker, kehilangan satu jam tidur boleh membahayakan. “Terdapat eksperimen global yang dilakukan pada 1,6 bilion orang dua kali setahun dan ini disebut waktu penjimatan siang hari,” katanya. “Dan kita tahu bahawa pada musim bunga, ketika kita kehilangan satu jam tidur, kita melihat peningkatan serangan jantung sebanyak 24% pada hari berikutnya.”

Dalam eksperimen 2012, subjek diminta untuk bermain permainan komputer selama 50 minit di mana mereka mengikuti titik di sekitar skrin menggunakan kayu bedik. Pada masa itu, para penyelidik memantau pergerakan mata dan aktiviti otak, mencari tanda-tanda mengantuk. Menurut laporan itu, subjek mengalami rata-rata 79 episod tidur nyenyak, dengan beberapa episod berlangsung selama enam saat penuh.

Penyelidikan mendapati bahawa semasa tidur nyenyak tidur, bahagian otak tertentu “cuba mengembalikan responsif” pada bahagian yang mati, mungkin memicu sentakan tiba-tiba yang tidak disengajakan yang anda rasakan ketika kepala anda mulai jatuh.

Bagaimana tidur mikro dapat dicegah?

Kajian tahun 2012 oleh Pusat Penyelidikan Kemalangan dan Keselamatan Jalan Raya di Australia mendapati bahawa pada pemandu yang mengantuk, berhenti pada tanda-tanda pertama mengantuk membuat perbezaan besar. Pemandu lelah (tentu saja menggunakan kereta yang disimulasikan dengan komputer) yang tidak berhenti cenderung 15 kali lebih mungkin mengalami kemalangan.

Dalam laporan dari Universiti Teknologi Queensland, penyelidik utama kajian itu, Chris Watling, mengatakan, “Yang paling penting adalah jika anda melihat tanda-tanda mengantuk, anda harus segera berhenti. Mencuba untuk melakukannya bukanlah idea yang baik.”

Beberapa produk direka untuk mengejutkan pemandu, tetapi setakat ini hanya ada beberapa di pasaran, seperti gelang yang disebut Steer yang memantau denyut nadi anda dan menghantar kejutan elektrik setiap kali anda merasa tertidur.

Namun, nampaknya, penyelesaian terbaik untuk tidur nyenyak tidur adalah dengan mendapatkan tidur yang mencukupi.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa kedah yang murah lagi jimat ? Hubungi kami di KARLOOP untuk sewa kereta kedah di talian 019 9671127 sekarang. Ingat ! KARLOOP Kereta Sewa Terbaik !