Apa itu carsharing

Apa itu Carsharing

Carsharing adalah model penyewaan kereta di mana orang menyewa kereta untuk jangka masa pendek, selalunya mengikut jam. Ia berbeza dengan penyewaan kereta tradisional kerana pemilik kereta selalunya merupakan individu persendirian, dan fasilitator berkongsi kenderaan secara amnya berbeza dengan pemilik kereta. Carsharing adalah sebahagian daripada tren mobiliti bersama yang lebih besar.

Carsharing membolehkan penggunaan kenderaan sesekali atau akses ke kenderaan jenama yang berbeza. Organisasi penyewaan mungkin merupakan perniagaan komersial. Pengguna juga boleh mengatur sebagai syarikat, agensi awam, koperasi, atau pengelompokan ad hoc. Rangkaian kereta di rangkaian menjadi tersedia bagi pengguna melalui berbagai cara, mulai dari kesederhanaan menggunakan aplikasi untuk membuka kunci kereta dalam waktu nyata, hingga bertemu dengan pemilik kereta untuk menukar kunci. Sehingga Januari 2020, bandar raya paling terkenal di dunia untuk perkongsian kereta adalah Moscow dengan lebih daripada 30,000 kenderaan.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa di kl ? Hubungi kami di Karloop 019 967 1127 sekarang.

Boom di Amerika Syarikat

Zipcar, Flexcar (dibeli oleh Zipcar pada tahun 2007), dan City Car Club semuanya dimulakan pada tahun 2000. City CarShare ditubuhkan di San Francisco Bay Area pada tahun 2001, sebagai organisasi nirlaba. Beberapa syarikat penyewaan kereta melancarkan perkhidmatan perkongsian kereta mereka sendiri mulai tahun 2008, termasuk Avis on Location by Avis, Hertz on Demand (dahulunya dikenali sebagai Connect by Hertz), beroperasi di A.S. dan Eropah; Uhaul Car Share dimiliki oleh U-Haul, dan WeCar oleh Enterprise Rent-A-Car. Menjelang tahun 2010, ketika pelbagai sistem perkongsian kereta peer-to-peer diperkenalkan. Sehingga September 2012, Zipcar menyumbang 80% dari pasaran perkongsian kereta di A.S. dan separuh daripada semua pengguna kenderaan di seluruh dunia dengan 730,000 ahli berkongsi 11,000 kenderaan.

Pembangunan dan pertumbuhan

Perkongsian saham juga telah merebak ke pasaran global yang lain dengan populasi bandar yang padat (seperti Argentina, Brazil, China, India, Mexico, Rusia dan Turki) memandangkan kepadatan penduduk sering menjadi penentu penting bagi perkongsian kereta. Pembangunan perkongsian kereta yang berjaya cenderung dikaitkan terutamanya dengan kawasan berpenduduk padat, seperti pusat bandar dan universiti dan kampus lain baru-baru ini. Terdapat beberapa program (kebanyakannya di Eropah) untuk menyediakan perkhidmatan di kawasan berkepadatan rendah dan luar bandar. [Rujukan?] Kawasan berkepadatan rendah dianggap lebih sukar untuk dilayan dengan perkongsian kereta kerana kekurangan mod pengangkutan alternatif dan jarak berpotensi lebih besar yang pengguna mesti melakukan perjalanan untuk mencapai kereta.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa di kl ? Hubungi kami di Karloop 019 967 1127 sekarang.

Untuk aplikasi masa depan, banyak syarikat perkongsian kereta melabur dalam kenderaan elektrik hibrid plug-in (PHEV) untuk mengurangkan penggunaan gas. Satu idea adalah mengira dan mengimbangi semua pelepasan bagi pihak pemandu anda mengikut protokol Kyoto, mis. melalui skim penghutanan semula. Perkhidmatan perkongsian kereta berkecuali karbon pertama yang diperakui di dunia adalah perkongsian kereta Respiro di Madrid dan juga dilakukan oleh platform perkongsian kereta p2p Australia Car Next Door.

Inovasi teknologi yang paling penting untuk mempengaruhi pasaran perkongsian kereta adalah kereta memandu sendiri. Diharapkan kebanyakan kenderaan memandu sendiri tidak akan dimiliki oleh individu, tetapi lebih senang dikongsi bersama. Beberapa syarikat, seperti Ernst & Young, juga mulai menggunakan teknologi blockchain untuk merekodkan pemilikan, penggunaan kenderaan bersama dan maklumat insurans.

Jenis perkongsian kereta

Perkongsian kereta pergi dan balik

Anggota memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di lokasi yang sama, sering membayar mengikut jam, batu, atau kedua-duanya.

Perkongsian kereta sehala / terapung percuma

Artikel utama: Perkongsian kereta sehala
Perkongsian kereta sehala membolehkan pengguna memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di lokasi yang berbeza melalui zon terapung percuma atau model berasaskan stesen dengan lokasi tempat letak kereta yang ditetapkan. Mulai tahun 2017, perkongsian kereta terapung percuma boleh didapati di 55 bandar dan 20 negara di seluruh dunia, dengan 40,000 kenderaan dan melayani 5.6 juta pengguna, dengan Eropah dan Amerika Utara mewakili sebahagian besar pasaran. Di Eropah, perkhidmatan terapung percuma mengambil lebih daripada 65 peratus keahlian perkongsian kereta.

Perkhidmatan ini dijangka menjangkau 14.3 juta pengguna dengan lebih daripada 100,000 kenderaan pada akhir 2022.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa di kl ? Hubungi kami di Karloop 019 967 1127 sekarang.

Perkongsian kereta rakan sebaya

Artikel utama: Perkongsian kereta rakan sebaya
Perkongsian kereta peer-to-peer, kadang-kadang disebut sebagai P2P atau Perkongsian Kenderaan Peribadi, beroperasi sama dengan perkongsian kereta pergi dan balik dalam jenis perjalanan dan pembayaran. Walau bagaimanapun, kenderaan itu sendiri dimiliki secara peribadi atau disewa dengan sistem perkongsian yang dikendalikan oleh pihak ketiga.

Pemilikan pecahan

Pemilikan pecahan membolehkan pengguna memiliki kenderaan sendiri dan berkongsi kos serta penggunaannya. Perkongsian kereta pemilikan pecahan kejiranan sering dipromosikan sebagai alternatif untuk memiliki kereta di mana transit awam, berjalan kaki, dan berbasikal boleh digunakan sepanjang masa dan kereta hanya diperlukan untuk perjalanan di luar bandar, memindahkan barang besar, atau acara khas . Ia juga boleh menjadi alternatif untuk memiliki banyak kereta untuk isi rumah dengan lebih daripada satu pemandu.