Apa itu carsharing ampang

Carsharing adalah model penyewaan kenderaan di mana individu menyewa kenderaan untuk jangka masa yang singkat, secara berterusan. Ini berbeza dari penyewaan kenderaan konvensional kerana pemilik kenderaan adalah orang persendirian sendiri, dan fasilitator perkongsian kereta biasanya khusus dari pemilik kenderaan. Perkongsian bersama adalah penting untuk corak mudah alih bersama yang lebih besar.

Carsharing memberi kuasa penggunaan kenderaan secara berkala atau kemasukan ke pelbagai jenama kenderaan. Persatuan pajakan mungkin merupakan perniagaan. Pelanggan juga boleh mengarang sebagai organisasi, pejabat awam, perjumpaan yang menyenangkan, atau tidak teratur. Pengaturan kenderaan di organisasi terbuka kepada pelanggan melalui berbagai macam cara, mulai dari kemudahan menggunakan aplikasi untuk membuka kenderaan secara berterusan, hingga bertemu dengan pemilik kenderaan sehingga dapat menukar kunci. Sehingga Januari 2020, bandar raya terkemuka di dunia untuk perkongsian kenderaan adalah Moscow dengan lebih daripada 30,000 kenderaan.

Iklan : Anda mencari kereta sewa di ampang ? Hubungi kami di Karloop untuk kereta anda sekarang. 019 967 1127

Letupan di Amerika Syarikat

Zipcar, Flexcar (dibeli oleh Zipcar pada tahun 2007), dan City Car Club telah dimulakan sepenuhnya pada tahun 2000. City CarShare ditubuhkan di San Francisco Bay Area pada tahun 2001, sebagai bukan keuntungan. Beberapa organisasi penyewaan kenderaan menghantar pentadbiran perkongsian kereta mereka sendiri mulai tahun 2008, mengingati Avis for Location by Avis, Hertz on Demand (sebelumnya dikenali sebagai Connect by Hertz), bekerja di A.S., Eropah; Uhaul Car Share dimiliki oleh U-Haul, dan WeCar oleh Enterprise Rent-A-Car. Menjelang tahun 2010, apabila kerangka kerja perkongsian kereta diedarkan berbeza. Sehingga September 2012, Zipcar mewakili 80% sektor perniagaan perkongsian kenderaan di A.S. dan separuh daripada semua pengguna kenderaan di seluruh dunia dengan 730,000 individu berkongsi 11,000 kenderaan.

Kemajuan dan pembangunan

Carsharing juga telah merebak ke sektor perniagaan di seluruh dunia yang lain dengan penduduk metropolitan yang tebal, (misalnya, Argentina, Brazil, China, India, Mexico, Rusia dan Turki) memandangkan ketebalan penduduk sering menjadi penentu asas kemajuan untuk perkongsian kereta. Kemajuan perkongsian kereta yang berkesan umumnya berkaitan terutamanya dengan zon yang padat penduduk, misalnya, kawasan pusat bandar dan lebih-lebih lagi pada akhir kuliah dan kawasan yang berbeza. Terdapat beberapa projek (umumnya di Eropah) untuk menawarkan jenis bantuan di kawasan dengan ketebalan yang lebih rendah dan wilayah. kemungkinan pemisahan lebih besar yang mesti dilakukan oleh pelanggan untuk tiba di kenderaan.

Iklan : Anda mencari kereta sewa di ampang ? Hubungi kami di Karloop untuk kereta anda sekarang. 019 967 1127

Untuk aplikasi masa depan, banyak organisasi perkongsian kereta memasukkan sumber daya ke dalam kenderaan elektrik generasi silang (PHEV) untuk mengurangkan penggunaan gas. Satu pemikiran adalah untuk menghitung dan membayar semua aliran keluar untuk kepentingan pemandu anda mengikut konvensyen Kyoto, misalnya melalui rancangan penghutanan semula. Pentadbiran perkongsian kereta tanpa karbon yang disahkan sebelumnya di dunia adalah perkongsian kereta Respiro di Madrid dan juga dilakukan oleh peringkat perkongsian kenderaan p2p Australia Car Next Door.

Perkembangan mekanikal yang paling penting untuk mempengaruhi pasaran perkongsian kereta adalah kenderaan memandu sendiri. Adalah normal bahawa kebanyakan kenderaan memandu sendiri tidak akan dituntut oleh orang, namun lebih senang dikongsi. Beberapa organisasi, seperti Ernst dan Young, juga mulai menggunakan inovasi blockchain untuk merekodkan pemilikan, penggunaan kenderaan bersama dan data perlindungan.

Jenis perkongsian kereta

Perkongsian kereta pergi dan balik

Individu memulakan dan mengakhiri lawatan mereka di kawasan yang sama, dengan kerap membayar secara berterusan, batu, atau keduanya.

Perkongsian kereta arah tunggal / luncur bebas

Artikel asas: Perkongsian kereta sehala

Perkongsian kereta arah tunggal memberi peluang kepada pelanggan untuk memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di pelbagai kawasan melalui zon skimming percuma atau model berasaskan stesen dengan lokasi meninggalkan yang ditetapkan. Mulai tahun 2017, perkongsian kereta luncur percuma dapat diakses di 55 komuniti bandar dan 20 negara di seluruh dunia, dengan 40,000 kenderaan dan melayani 5.6 juta pelanggan, dengan Eropah dan Amerika Utara bercakap dengan sebahagian besar pasaran. Di Eropah, pentadbiran pelayaran percuma mengambil lebih dari 65 peratus dalam pendaftaran perkongsian kereta.

Iklan : Anda mencari kereta sewa di ampang ? Hubungi kami di Karloop untuk kereta anda sekarang. 019 967 1127

Pentadbiran bergantung kepada kedatangan 14.3 juta pelanggan dengan lebih dari 100,000 kenderaan sebelum akhir tahun 2022.

Perkongsian kereta yang dikongsi

Artikel utama: Perkongsian kereta rakan sebaya

Perkongsian kereta yang diedarkan, beberapa waktu disebut sebagai P2P atau Perkongsian Kenderaan Peribadi, berfungsi sesuai dengan perkongsian kereta pergi balik dalam jenis outing dan ansuran. Walau bagaimanapun, kenderaan itu sendiri biasanya eksklusif atau disewa dengan rangka perkongsian yang dikendalikan oleh orang luar.